Szövegíró: Ki az és miben tud segíteni?

Sokan nem értik, mit csinál egy szövegíró. Pedig hidd el, hogy egy hirdetés vagy egy értékesítési oldal megírása sokkal több annál, minthogy szavakat helyezzenek az oldalra – a profi szövegírók elsajátították a meggyőzés művészetét, vagyis tudják, hogyan vegyék rá olvasóikat a cselekvésre. 

Tehát mit is csinálnak pontosan a szövegírók, és hogyan válhatsz azzá? 

Most minden kérdésedre választ adok!

A szövegírás a reklám és a marketing egyik legfontosabb eleme. Ez a meggyőző szavak megírásának művészete, amely az embereket egy adott cselekvésre ösztönzik.

Amikor kinyitsz egy magazint, és egy egész oldalas parfümöt áruló hirdetést találsz, az oldalon található szavak a szövegírás eredményei. Amikor egy olyan weboldalra látogatsz, amely vásárlásra ösztönöz, az oldalon található szavak a szövegíró eredményei. Találhatsz reklámszövegeket nyomtatásban, online, sőt, még a televízióban vagy a rádióban is. A szövegírás szinte mindenhol jelen van, ahová csak nézel!

Tartalomjegyzék

Ki az a szövegíró?

szövegíró

Minden szöveg mögött egy szövegíró áll. A szövegírók olyan személyek, akiket arra képeztek ki, hogy a szavakat úgy alakítsák ki, hogy azok kapcsolatot teremtsenek a célközönséggel, és arra késztessék őket, hogy tegyenek valamit (például vásároljanak). A legtöbb vállalkozás házon belüli vagy szerződéses alapon alkalmaz egy szövegírót, hogy segítsen nekik kommunikálni a világgal és növekedni.

Mit csinál egy szövegíró?

A szövegíró feladata, hogy bármilyen típusú értékesítési, marketing- vagy reklám tartalom üzeneteit megalkossa. Ez jelentheti egy weboldal, egy hirdetés vagy akár egy vállalat belső marketing anyagainak szövegét.

A szövegírónak úgy kell írni, hogy megragadja az olvasó figyelmét, és reakcióra vagy cselekvésre ösztönözze. Képesnek kell lennie arra is, hogy az ügyfél által megadott brief alapján dolgozzon, és határidőre minőségi szövegeket készítsen.

A szövegírók a legkülönbözőbb iparágakban dolgoznak, a reklámügynökségektől kezdve az online marketing cégeken át egészen a kiadókig, magazinokig és újságokig. Egyes szövegírók szeretnek önállóan dolgozni, míg mások inkább egy nagyobb vállalaton belül helyezkednek el.

Most pedig vizsgáljuk, hogy miben tud segíteni egy szövegíró!

Miben tud segíteni egy szövegíró?

Az első dolog, amit a szövegírók tesznek, hogy növelik a láthatóságodat. A marketing célokat szem előtt tartva írnak tartalmat, hogy segítsenek termékeidet a megfelelő emberek elé juttatni. Képesek azonosítani a célközönségedet, és olyan tartalmakat készíteni, amelyek elősegítik az értékesítést.

A szövegírók készségeiket arra használják, hogy segítsenek növelni a konverziós rátát, és ezáltal fellendítsék az eladásokat. Olyan e-mail marketing kampányokat és termékleírásokat készítenek, amelyek arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy megvásárolják a termékeidet vagy szolgáltatásaidat. Emellett szorosan együttműködnek a kreatív részlegekkel, hogy új módszereket dolgozzanak ki a potenciális ügyfelek érdeklődésének felkeltésére, miközben hűségre ösztönzik a visszatérő vásárlókat. Ezen túlmenően egy jó szövegíró a készségeit felhasználva tartalmat készíthet értékesítési oldalakhoz, értékesítési levelekhez, webináriumokhoz, vagy social media posztokhoz, amelyek mind a Te profilod fellendítését célozzák.

A szabadúszó szövegírók értenek ahhoz, hogy hangjukat a Te márkádhoz igazítsák. Olyan weboldal szövegeket tudnak készíteni, amelyek bemutatják a szakértelmedet az iparágadban. A következetes, kiváló tartalom segíthet abban, hogy B2B vagy B2C vállalkozásod hosszú távon jelen legyen a köztudatban. A tartalom hangvételét más megközelítésben is hozzá tudják igazítani a különböző tartalmi csatornákhoz – a laza és szórakoztató közösségi média platformoktól, a komolyabb konferenciákig.

Egy szövegíró számos területen tud segíteni, amelyek közül íme néhány példa:

 • Tartalomfejlesztés: segíthet új és érdekes tartalmak létrehozásában, amelyek vonzóak és relevánsak lehetnek az adott célközönség számára.
 • Szerkesztés: segíthet az írott anyagok átnézésében, szerkesztésében és javításában, hogy azok könnyen érthetőek és meggyőzőek legyenek.
 • Reklámszövegírás: segíthet hatékony reklámszövegek létrehozásában, amelyek vonzzák az ügyfelek figyelmét és ösztönzik őket a cselekvésre.
 • SEO-optimalizálás: segíthet az online tartalmak SEO-barát formátumban történő írásában, hogy azok jobban rangsorolódjanak a keresőmotorokban.
 • Tájékoztató írás: segíthet a közönség számára megfelelően átadni az információkat olyan formában, amely könnyen érthető és befogadható.
 • Közösségi írás: segíthet a megfelelő kommunikáció létrehozásában, amely hatékonyan és hatásosan kapcsolódik az olvasókhoz.
 • Kreatív írás: segíthet az íróknak, és költőknek abban, hogy olyan szövegeket hozzanak létre, amelyek kiemelkednek és hatással vannak az olvasókra.

Ez csak néhány példa arra, hogy miben tud segíteni egy szövegíró. A szövegírók sokféle szövegírási feladatot el tudnak látni, és segíthetnek bármilyen írott anyag létrehozásában, amelyet hatékonyan kell átadni egy adott közönségnek.

Milyen típusú tartalmakat ír egy szövegíró?

Egy szövegíró számos típusú tartalmat írhat, amelyek közül néhány példa:

 • Reklámszövegek: a szövegírók olyan reklámszövegeket írnak, amelyek vonzzák az ügyfelek figyelmét és ösztönzik őket a vásárlásra. Ezek lehetnek nyomtatott hirdetések, online hirdetések, közösségi médiás posztok, tévé- vagy rádióreklámok, kampányok stb.
 • Tartalommarketing: a szövegírók segíthetnek a tartalommarketingben, amely az online marketing egyik formája, és célja az értékes tartalmak létrehozása, hogy vonzza az olvasókat, növelje a látogatottságot, az eladásokat. Tartalommarketing lehet blogbejegyzések, e-könyvek, cikkek, videók, infografikák, prezentációk, stb.
 • SEO tartalmak: A szövegírók gyakran írnak olyan tartalmakat, amelyek optimalizálva vannak a keresőmotorokhoz. Ezeknek az írásoknak az a céljuk, hogy javítsák a weboldal rangsorolását a Google keresési eredményeinél, és növeljék a látogatók számát. Az SEO tartalmak lehetnek blogbejegyzések, cikkek, termékleírások, stb.
 • Újságcikkek: a szövegírók gyakran írnak cikkeket az újságoknak, magazinoknak és online kiadványoknak. Ezek lehetnek hírek, szórakoztató cikkek, interjúk, véleménycikkek, stb.
 • Tájékoztató anyagok: a szövegírók írhatnak olyan tartalmakat, amelyek tájékoztatják az olvasókat, például szórólapokat, prospektusokat, brosúrákat, tananyagokat, stb.
 • Kreatív írás: olyan tartalmak, amelyek az irodalmi művekhez hasonlóan kitalált történetek, versek, színdarabok, stb.

Ez csak néhány példa arra, hogy milyen típusú tartalmakat írhat egy szövegíró. Általában bármilyen szöveges tartalom, amelynek az a célja, hogy hatékonyan kommunikáljon az olvasóval, feladat lehet egy szövegíró számára.

Kik alkalmaznak szövegírókat?

Számos vállalat és szervezet alkalmaz szövegírókat. Néhány példa:

 • Reklámügynökségek: a reklámügynökségek olyan szövegírókat alkalmaznak, akik a kampányokhoz szükséges reklámszövegeket írják.
 • Tartalommarketing ügynökségek: a tartalommarketing ügynökségek olyan szövegírókat alkalmaznak, akik blogbejegyzéseket, e-bookokat, cikkeket és más tartalmakat írnak, amelyek az ügyfeleik weboldalainak és közösségi média platformjainak tartalmához hozzájárulnak.
 • Médiavállalatok: a média vállalatok újságírókat, cikkírókat és más szövegírókat alkalmaznak, hogy tartalmat készítsenek az online és nyomtatott kiadványaikhoz.
 • E-kereskedelmi vállalatok: az e-kereskedelmi vállalatok szövegírókat alkalmaznak, hogy termékleírásokat, kategórialeírásokat és más olyan szövegeket írjanak, amelyek segítenek az ügyfeleknek a termékek és szolgáltatások megértésében és kiválasztásában.
 • IT vállalatok: az IT vállalatok szövegírókat alkalmaznak, hogy technikai dokumentációkat, használati útmutatókat, blogbejegyzéseket és más olyan szövegeket írjanak, amelyek segítik a felhasználókat a szoftverek és szolgáltatások használatában.
 • Közszolgáltató szervezetek: az állami és önkormányzati szervezetek, non-profit szervezetek, oktatási intézmények és egészségügyi intézmények szövegírókat alkalmaznak, hogy tájékoztató anyagokat, hírleveleket, közleményeket és más szövegeket írjanak, amelyek segítenek az embereknek a szolgáltatásaik jobb megértésében és igénybevételében.

Ahogy láthatod, számos olyan iparág, és terület van, ahova elkél egy szövegíró segítsége. Valójában bármely olyan vállalat vagy szervezet, amelynek szüksége van szöveges tartalomra a kommunikációhoz és marketinghez, alkalmazhat szövegírókat.

Mennyibe kerül egy szövegíró?

Az árak nagyon változóak lehetnek a szövegírói szolgáltatások terén, és számos tényező befolyásolhatja az árakat, például az írás típusa, a terjedelem, az elvárt minőség, az ügyfél igényeinek összetettsége, a határidő stb.

Általánosságban elmondható, hogy egy szövegíró óradíja általában 8 000 és 30 000 forint között van, de az árak jelentősen eltérhetnek az egyes szövegírók és projektek között.

Vannak olyan szövegírók, akik fix árakat szabnak a különböző típusú szövegekhez, például blogbejegyzésekhez, hírlevelekhez vagy termékleírásokhoz. Az árak itt általában az oldalak számától és a szöveg minőségétől függően alakulnak.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb szövegíró a munka megkezdése előtt előleget kér, és a teljes kifizetést az elvégzett munka átadásakor vagy elfogadásakor várják el.

Hogyan lehet valaki szövegíró?

Ahhoz, hogy valaki szövegíró legyen, szüksége van az írás szeretetére és a kreativitásra. Az alábbiakban néhány tipp található arra vonatkozóan, hogy miként kezdhetsz el szövegíróként dolgozni:

 • Gyakorolj rendszeresen: a szövegíráshoz, mint bármely más tevékenységhez, sok gyakorlás szükséges. Próbálj meg rendszeresen írni, hiszen gyakorlat teszi a mestert!
 • Tanulj és képezd magad: az olvasás segít javítani az íráskészségen. Olvass sokat, és tanulj másoktól, akik már sikeresek szövegíróként dolgoznak!
 • Tartsd magad naprakészen: kövesd az aktuális trendeket, olvasd a híreket és a blogokat, hogy mindig friss és aktuális témákról írhass!
 • Készíts portfóliót: hozz létre egy portfóliót, amelyben bemutathatod az írási stílusodat és a korábbi munkáidat! Ezt használhatod referenciaként, amikor új ügyfeleket keresel.
 • Vállalkozz saját projektekre: ha nem találsz olyan munkát, amelyre jelentkezhetnél, próbálj meg saját projekteket indítani. Írj egy e-bookot, hozz létre egy saját blogot vagy próbálj meg publikálni cikkeket online!
 • Hálózatépítés: csakúgy, mint bármely más iparágban, a szövegírók is építenek kapcsolatokat és hálózatot. Keress más szövegírókat, kövess bloggereket, és csatlakozz írói csoportokhoz, hogy információkat és támogatást kapj!
 • Kérj visszajelzést: kérj visszajelzést a munkáidra vonatkozóan, hogy tudj fejlődni! Kérd meg a barátaidat, vagy családtagjaidat, hogy olvassák el a munkáidat, és osszák meg veled a véleményüket!

Ezen tanácsok betartásával elindulhatsz a szövegírói karriered építésében. Ne feledd, a szövegírás sok gyakorlással és kitartással lehet igazán eredményes!

Mennyit keres egy szövegíró?

A szövegírók keresete jelentősen változhat a tapasztalattól, a szaktudástól, a szövegírói stílustól és az ügyfél típusától függően. Az árak általában szóban vagy oldalanként kerülnek meghatározásra, és eltérhetnek attól függően, hogy a szövegíró magánvállalkozóként dolgozik vagy egy cég alkalmazásában áll.

A tapasztalt szövegírók általában magasabb díjakat számítanak fel, és akár több százezret is kérhetnek egy hosszabb tartalom, például egy könyv megírásáért. Azonban a kezdő szövegírók általában alacsonyabb díjakat számítanak fel, amíg fel nem építik az ügyfélkört és a portfóliót.

Fontos megjegyezni, hogy az árak eltérőek lehetnek az országok és a régiók között, és emelkedhetnek, ha a szövegíró speciális szaktudást igénylő témakörökről ír, mint például az orvosi vagy jogi anyagok.

Konklúzió

Összefoglalva a szövegíró olyan szakember, aki szöveges tartalmakat készít különböző célokra, mint például marketing, reklám, PR, oktatás vagy szórakozás. A szövegírók képesek kiválasztani a megfelelő szavakat, szövegstruktúrákat és stílusokat, hogy hatékonyan kommunikáljanak a célközönséggel. A szövegírók különböző típusú tartalmakat írhatnak, beleértve a cikkeket, blogbejegyzéseket, e-könyveket, útmutatókat, reklámokat és még sok mást.

Egy profi szövegíró segíthet a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek hatékony kommunikációs eszközöket létrehozni az online és offline térben is. Segíthet a weboldalak optimalizálásában a keresőmotorok számára, hogy magasabb rangot érjenek el a keresési eredményekben, így növelve a látogatók számát és az üzleti bevételt. Emellett hozzájárulhatnak az értékesítés növeléséhez, az ügyfél-elkötelezettség javításához és az ügyfélkör bővítéséhez is.

Összességében a szövegírók fontos szerepet játszanak a tartalomgyártásban és a hatékony kommunikációban, és széles körben alkalmazzák őket a különböző iparágakban és a digitális térben.

Segítségre van szükséged? Keress bizalommal elérhetőségeim egyikén!

Poszt megosztása

Szia, Zsófi vagyok!

5 tipp, hogy jobb szövegeket írj!

Töltsd le az e-Bookot és tanuld meg, hogy hogyan írhatsz jobb szövegeket!